YO5KAI

Antena "Pompa de bicicleta" pentru 432mhz

Asa-numita Pompa de bicicleta, una din numeroasele variante de 5/8 lambda, a fost si este inca foarte populara in 2m ca antena pentru portabil, mobil, trafic local sau repetor. Este mica, simpla, robusta, omnidirectionala si are ceva castig. Estetica lasa putin de dorit mai ales pe automobil, dar aici nu e nimic de facut, hi!

Cu cativa ani in urma mi-am pus problema daca o realizare "redusa la scara" pentru 70cm ar functiona. Testele facute au fost initial dezastruoase, dar cu un pic de munca la calculator, bomfaier, burghiu si letcon am ajuns la rezultate surprinzator de bune pentru simplitatea si pretul constructiei. Dimensiunile sunt cele pe care le-am gasit experimental ca fiind optime pentru mijlocul benzii, adica 435 MHz. Acordul exact se obtine cam in toata banda, prin "ciupirea" milimetru cu milimetru a sectiunii de fir vertical. Se obtine o largime de banda de cel putin 2-3MHz, cu un SWR de 1.2 la centru si 1.7 la capete.

Materialele necesare sunt relativ usor de gasit. Tubul are diametrul interior de 16mm, grosimea peretelui de 1...1.5mm si lungimea de 165mm. Eu am folosit o bucata din teava de alama a dusului de la o veche baterie de baie, dar se poate folosi cel putin la fel de bine si o teava de cupru. Radiantul este din fir de cupru sau alama cu diametrul de 2mm si lungimea de 472mm, de pilda un capat de sarma ramasa de la o antena filara de unde scurte. Ca izolator-distantier la capatul superior al tubului am folosit initial un dop banal de polietilena, pe care ulterior l-am inlocuit cu un dop din teflon, facut la strung. Capatul inferior l-am inchis folosind o bucata de tabla de alama de 1mm grosime, lipita cu cositor. Aici e nevoie de un ciocan de lipit serios (100W cu rezistenta si varf de cupru masiv), bine incalzit, si de "iuteala de mana" pentru a nu topi cablul. A propos de cablu: cautati un cablu de 50 de ohm de buna calitate. Banalul RG-58 are pierderi imense in banda de 70cm si o lungime de cca. 10m practic "devoreaza" tot castigul antenei!!
Dupa acord, antena poate sa fie montata protejat intr-un tub de plastic de buna calitate, cu diametrul interior de 25...35mm, ferind in acest fel radiantul de indoire si imbunatatind oarecum estetica.

Ca de obicei in benzile superioare, se va acorda atentie deosebita la calitatea lipiturilor, atat in antena cat si la mufa.

Ordinea de montare este urmatoarea:

 • Pe capacelul de alama inferior, exact in centru, se da o lovitura usoara cu dornul, pentru a crea "gropitza" in care se va pozitiona la lipire firul central
 • Se decupeaza o trecere a cablului prin capacel, la margine (v. fig)
 • Se da o gaura de 3 mm in peretele tubului la distanta de mm de unul din capete. La aceeasi distanta se marcheaza locul lipirii firului central al cablului la radiant
 • Se pre-cositoresc locurile de lipire ale cablului pe radiant si pe tub, la fel marginea de lipire a capacelului, apoi capacelul insusi pe fata interioara
 • Se pregateste capatul cablului, cu mare atentie la izolarea tresei, pentru a preveni scurt-circuitul accidental intre aceasta si elementul radiant (v. foto)
 • Se lipeste firul central de radiant
 • Se introduce cablul cu radiantul in tub si se scoate tresa (rasucita, cositorita si izolata) prin gaura, apoi se cositoreste "lejer" la tub, avand grija sa lasam posibilitatea de a deplasa radiantul cca. 5mm inauntrul si in afara marginii de jos a tubului, pentru operatiile ulterioare
 • Se lipeste radiantul de capacel, folosind ca ghid "gropitza" facuta cu dornul
 • Se lipeste capacelul inferior de tub, repede si cu grija pentru a nu distruge cablul
 • Se pune capacul de teflon
 • Se obtureaza gaura din tub cu rasina sintetica bicomponenta transparenta sau cu un lac de buna calitate, la fel ca si trecerea radiantului prin capacul de teflon, pentru a preveni intrarea apei. Capacelul inferior este bine sa fie lasat deschis pentru a favoriza uscarea eventualului condens care se poate forma in tubul etansat complet, sau se foloseste o rasina foarte aderenta pentru inchidere


Prinderea pe pilon se face cu un colier, de preferinta izolant - sticlostratitex, textolit, plexiglas gros sau chiar lemn impregnat. Antena nu are nevoie de plan de masa sau contragreutati.

Folositi cat mai des banda de 70cm! Aparatura in aceasta banda se gaseste deja la preturi rezonabile. Este o banda"vĂ¢nata" intens de servicii comerciale si abuzata copios in ultima vreme. Banda este foarte buna de trafic local urban si uneori spectaculoasa la distanta. Ar fi mare pacat sa o pierdem!!

Sergiu, yo5cri